top of page

SZKOLENIE:

Tel. 22 824 20 05,  604 527 292
Prawidłowe znakowanie środków spożywczych - weryfikacja poprawności etykiet

Szkolenie zrealizowane: 6 marca 2025r. ONLINE, godz. 9:00 -15:00
Kolejny termin: maj 2025r.

FORMA:

Szkolenie online
Materiały w pdf

Certyfikat w pdf

ZGŁOSZENIE:

ZGŁOSZENIE ONLINE
ZGŁOSZENIE PDF

KOSZT UCZESTNICTWA:

890 zł + VAT przy zgłoszeniu do 27.02.2025r.
990 zł + VAT przy zgłoszeniu po 27.02.2025r.

WPROWADZENIE

Prowadzący:  Pracownik Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej
UWAGA:   Istnieje możliwość przesłania do nas swoich etykiet/pytań przed szkoleniem na adres: biuro@induedu.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania. Kontakt tel.: 22 824 20 05.
Wszystkie pytania i problemy uczestników zostaną wyjaśnione w trakcie szkolenia lub po spotkaniu na podstawie pisemnej odpowiedzi (jeśli nie będzie to możliwe w trakcie szkolenia ze względu na złożoność przepisów).

ZAKRES PROGRAMOWY

  • Aktualne przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych: wspólnotowe, krajowe, zmiany, uchylenia, sprostowania, akty delegowane, akty wykonawcze - zestawienie

  • Rzetelne informowanie a wprowadzenie w błąd

  • Ogólne zasady znakowania żywności i odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe informacje

  • Na co zwrócić uwagę przygotowując etykietę – elementy obowiązkowe: czytelność, żywność pakowana, pole widzenia, informacje obowiązkowe –  wyjątki, dostępność  informacji

  • Nazwa (zwyczajowa, opisowa), nazewnictwo a skład i rodzaj produktu, nazwa środka spożywczego, rozmieszczenie treści

  • Wykaz składników, oznaczenie ilościowe składników

  • Substancje powodujące alergie, niezamierzona obecność alergenów, wytyczne, nazewnictwo i oznaczenie ilości składników

  • Kraj lub miejsce pochodzenia  zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji 2018/775, obowiązkowa i dobrowolna deklaracja pochodzenia, pochodzenie składnika podstawowego a pochodzenie wyrobu gotowego, składnik podstawowy – identyfikacja, składnik złożony - podawanie wykazu, nazwy składników,  produkty jednoskładnikowe, poziomy geograficzne, prezentacja,  wytyczne KE, wytyczne MRiRW oraz GIJHARS

  • Substancje dodatkowe, aromaty

  • Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia

  • Wartość odżywcza – zasady znakowania

  • Dodatkowe dane szczegółowe

  • Dobrowolne znakowanie: Produkt Polski, oświadczenia żywieniowe – warunki stosowania, elastyczność

  • Wolne od GMO - przepisy, żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, produkty wieloskładnikowe, zasady znakowania, obowiązki podmiotów – badania i dokumentacja, kontrole

  • Przewodniki UE

  • Kontrole  - najczęściej popełniane błędy, podejście Inspekcji JHARS, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości

   

PROWADZĄCY

Balińska.jpg

Dorota Balińska-Hajduk, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,  ekspert z ogromną wiedzą oraz bardzo bogatym doświadczeniem praktycznym w zakresie oceny poprawności znakowania oraz w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, doświadczony trener.
 

WARUNKI UCZESTNICTWA

WARUNKI UCZESTNICTWA:

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.

  2. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.

  3. Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.

  4. Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.

  5. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.

  6. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.

  7. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach

  8. Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

  9. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.

  10. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.


 

Potrzebujesz więcej informacji?

Skontaktuj się z nami!

bottom of page