
SZKOLENIE:
Tel. 22 824 20 05, 604 527 292
Łańcuch chłodniczy a jakość i bezpieczeństwo żywności – produkty chłodzone i mrożone, technologie, przechowywanie, transport
wrzesień 2024r., godz. 9:00 -15:00
WPROWADZENIE
Celem szkolenia jest kompleksowe omówienie problematyki łańcucha chłodniczego, który gwarantuje jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z chłodniczym przechowywaniem żywności, technologiami i infrastrukturą chłodniczą, problematyką przerwanego ciągu chłodniczego. Omówione będą uwarunkowania prawne dotyczące wymagań transportowych oraz zagadnienia i problemy transportu wpływające na jakość przewożonej żywności. Uwzględniona będzie również tematyka śladu węglowego produktu chłodzonego i chłodniczych technologii spożywczych.
Szkolenie przeznaczone jest dla producentów i dystrybutorów żywności chłodzonej i mrożonej: technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
ZAKRES PROGRAMOWY
-
Technologie chłodnicze, komory chłodnicze w przechowywaniu żywności, innowacje
-
Obowiązki przedsiębiorstw w zakresie obsługi urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych, nowe rozporządzenia unijne z 2024r.
-
Przepisy prawne w zakresie produkcji, pakowania, znakowania i przechowywania produktów mrożonych i chłodzonych
-
Optymalizacja chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów spożywczych
-
Przechowywanie żywności we właściwej temperaturze a systemy jakości ISO, HACCP i IFS, zasady dobrych praktyk
-
Trwałość żywności mrożonej i chłodzonej, w tym pakowanej w atmosferze ochronnej MAP - skład gazowy i rodzaj opakowania a jakość produktu
-
Wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe, wygląd, cechy sensoryczne produktów chłodzonych i mrożonych
-
Przerwany ciąg chłodniczy
-
Przemiany chemiczne, fizyczne i biochemiczne w żywności mrożonej i chłodzonej
-
Opakowania do produktów mrożonych i chłodzonych– wymagania, funkcje, tendencje
-
Transport – strategiczne ogniwo łańcucha chłodniczego, aktualne regulacje prawne, umowa ATP, zasady dobrej praktyki transportowej
-
Analiza najczęstszych przyczyn strat i szkód w transporcie produktów chłodzonych i mrożonych, przykłady
-
Ślad środowiskowy produktu chłodzonego i technologii spożywczych
PROWADZĄCY

dr inż. Joanna Markowska, pracownik Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi, ekspert w zakresie dot. chłodnictwa i zamrażalnictwa, technologii przetwarzania i utrwalania żywności, posiada doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autorka wielu opinii i ekspertyz, zgłoszeń oraz publikacji .
WARUNKI UCZESTNICTWA
WARUNKI UCZESTNICTWA:
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach
-
Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.