top of page

SZKOLENIE:

Tel. 22 824 20 05,  604 527 292
Łańcuch chłodniczy a jakość i bezpieczeństwo żywności – produkty chłodzone i mrożone, technologie, przechowywanie, transport

wrzesień 2024r., godz. 9:00 -15:00

FORMA:

Szkolenie online
Materiały w pdf

ZGŁOSZENIE:

KOSZT UCZESTNICTWA:

790 zł + VAT przy zgłoszeniu do 23.07.2024r.
890 zł + VAT przy zgłoszeniu po 23.07.2024r.

WPROWADZENIE

Celem szkolenia jest kompleksowe omówienie problematyki łańcucha chłodniczego, który  gwarantuje jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Przedstawione zostaną zagadnienia związane z chłodniczym przechowywaniem żywności, technologiami i infrastrukturą chłodniczą, problematyką przerwanego ciągu chłodniczego. Omówione będą uwarunkowania prawne dotyczące wymagań transportowych oraz zagadnienia i problemy transportu wpływające na jakość przewożonej żywności. Uwzględniona będzie również tematyka śladu węglowego produktu chłodzonego i chłodniczych  technologii spożywczych.


Szkolenie przeznaczone jest dla producentów i dystrybutorów żywności chłodzonej i mrożonej:  technologów, specjalistów, kierowników i pracowników służb kontroli odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.

 

ZAKRES PROGRAMOWY

  • Technologie chłodnicze, komory chłodnicze w przechowywaniu żywności, innowacje

  • Obowiązki przedsiębiorstw w zakresie obsługi urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych, nowe rozporządzenia unijne z  2024r.

  • Przepisy prawne w zakresie produkcji, pakowania, znakowania i przechowywania produktów mrożonych i chłodzonych

  • Optymalizacja chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów spożywczych

  • Przechowywanie żywności we właściwej temperaturze  a  systemy jakości ISO, HACCP i IFS, zasady dobrych praktyk

  • Trwałość żywności mrożonej i chłodzonej, w tym pakowanej w atmosferze ochronnej MAP - skład gazowy i rodzaj opakowania a jakość produktu

  • Wpływ wahań temperatury na zmiany jakościowe, wygląd, cechy sensoryczne produktów chłodzonych i mrożonych

  • Przerwany ciąg chłodniczy

  • Przemiany chemiczne, fizyczne i biochemiczne w żywności mrożonej i chłodzonej

  • Opakowania do produktów mrożonych i chłodzonych– wymagania, funkcje, tendencje

  • Transport – strategiczne ogniwo łańcucha chłodniczego, aktualne regulacje prawne, umowa ATP, zasady dobrej praktyki transportowej

  • Analiza najczęstszych przyczyn strat i szkód w transporcie produktów chłodzonych i mrożonych, przykłady

  • Ślad środowiskowy produktu chłodzonego i technologii spożywczych

PROWADZĄCY

szkolenia_edited.png

dr inż. Joanna Markowska, pracownik Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi, ekspert w zakresie dot. chłodnictwa i zamrażalnictwa, technologii przetwarzania i utrwalania żywności, posiada doświadczenie w badaniach analitycznych, sensorycznych, prowadzeniu szkoleń, autorka wielu opinii i ekspertyz, zgłoszeń oraz publikacji .

 

WARUNKI UCZESTNICTWA

WARUNKI UCZESTNICTWA:

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.

  2. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.

  3. Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.

  4. Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.

  5. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.

  6. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.

  7. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach

  8. Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

  9. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.

  10. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.


 

Potrzebujesz więcej informacji?

Skontaktuj się z nami!

bottom of page