
SZKOLENIE:
Tel. 22 824 20 05, 604 527 292
Dodatki do żywności, aromaty i enzymy – zasady stosowania
oraz prawidłowe znakowanie
22 maja 2025r. ONLINE, godz. 9:00 -15:00
WPROWADZENIE
-
Aktualne przepisy odnośnie znakowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów - praktyczna interpretacja
-
Deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – zapisy w rozporządzeniach Komisji, przykłady,
-
Substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników – dyskusja na przykładach
-
Znakowanie produktów oświadczeniami typu „bez konserwantów”, „bez glutaminianów”, „tylko naturalne składniki” itp,
-
Umieszczanie wizerunków składników na etykiecie środków spożywczych
-
„Czysta etykieta” - znakowanie środków spożywczych zawierających wyciągi roślinne zamiast substancji dodatkowych (np. sok z buraka zamiast azotynów, acerola zamiast kwasu askorbinowego)
-
Substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy) – jaki mają wpływ na znakowanie produktu
Prowadzący: Joanna Gajda - Wyrębek, Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH- PIB.
UWAGA: Istnieje możliwość przesłania do nas swoich pytań/elementów etykiet przed szkoleniem na adres: biuro@induedu.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania. Kontakt tel.: 22 824 20 05.
Wszystkie pytania i problemy uczestników zostaną wyjaśnione w trakcie szkolenia lub po spotkaniu na podstawie pisemnej odpowiedzi.
ZAKRES PROGRAMOWY
I Ogólne zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności oraz znakowania:
-
Substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu.
-
Kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych).
-
Zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników - przykłady.
-
Wycofanie dwutlenku tytanu E 171– okres przejściowy, możliwe zamienniki.
-
Limity dodatków w substancji dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych dodatków do środków spożywczych, znakowanie produktu finalnego.
-
Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych: możliwość pominięcia niektórych substancji dodatkowych wnoszonych na zasadzie przenoszenia, znakowanie oświadczeniami dobrowolnymi typu „bez … np. konserwantów”.
II Interpretacje i wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące stosowania substancji dodatkowych w żywności:
-
Barwniki a żywność barwiąca (np. ekstrakty z roślin)– zasady klasyfikacji, znakowanie w produkcie finalnym.
-
Projekt przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie zasady przenoszenia (ang. carry-over) – przykłady praktycznego zastosowania zasady przenoszenia (studium przypadków).
-
Składniki żywności stosowane w celach technologicznych (np. ekstrakty warzywne zawierające azotany) – oświadczenie Komisji Europejskiej.
-
Substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy, kwas benzoesowy) – czy należy je znakować w wykazie składników? Jak obliczać dodatek?
-
Substancje dodatkowe w suplementach diety dla niemowląt i dzieci – perspektywy zmian legislacyjnych.
III Aromaty do żywności:
-
Przegląd legislacji UE w zakresie aromatów do żywności.
-
Wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne oraz aromaty dymu wędzarniczego.
-
Konopie jako źródło pozyskiwania aromatów – aktualny stan prawny.
IV Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy:
-
Aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej enzymy.
-
Przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów (składnik produktu czy substancja pomocnicza w przetwórstwie).
-
Stan prac nad wspólnotową listą enzymów.
-
Jakie enzymy można stosować obecnie do żywności?
-
Przykłady interpretacji przepisów w zakresie substancji dodatkowych w przypadkach niejednoznacznego sformułowania w akcie prawnym.
PROWADZĄCY

Joanna Gajda - Wyrębek: Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH- PIB. Specjalistka w zakresie bezpieczeństwa oraz legislacji substancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Uczestniczy w tworzeniu prawa na poziomie międzynarodowym – jest członkiem grup roboczych ekspertów ds. substancji dodatkowych, aromatów oraz aromatów w ramach Komisji Europejskiej. Opracowuje ekspertyzy i opinie w zakresie oceny ryzyka środków spożywczych zawierających substancje dodatkowe. Prowadzi szkolenia dla producentów żywności oraz pracowników urzędowej kontroli żywności. Autorka wielu artykułów w czasopismach naukowych i branżowych.
WARUNKI UCZESTNICTWA
WARUNKI UCZESTNICTWA:
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach
-
Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.