top of page

SZKOLENIE:

Tel. 22 824 20 05,  604 527 292
Dodatki do żywności, aromaty i enzymy – zasady stosowania
oraz prawidłowe znakowanie

22 maja 2025r. ONLINE, godz. 9:00 -15:00

FORMA:

Szkolenie online
Materiały w pdf

Certyfikat w pdf

ZGŁOSZENIE:

KOSZT UCZESTNICTWA:

780 zł + VAT przy zgłoszeniu do 08.05.2025r.
880 zł + VAT przy zgłoszeniu po 08.05.2025r.

WPROWADZENIE

  • Aktualne przepisy odnośnie znakowania substancji dodatkowych, aromatów i enzymów - praktyczna interpretacja

  • Deklarowanie nazw substancji dodatkowych na etykiecie produktu – zapisy w rozporządzeniach Komisji, przykłady,

  • Substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach)  – substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników – dyskusja na przykładach

  • Znakowanie produktów oświadczeniami typu „bez konserwantów”, „bez glutaminianów”, „tylko naturalne składniki” itp,

  • Umieszczanie wizerunków składników na etykiecie środków spożywczych

  • „Czysta etykieta” - znakowanie środków spożywczych zawierających wyciągi roślinne zamiast substancji dodatkowych (np. sok z buraka zamiast azotynów, acerola zamiast kwasu askorbinowego)

  • Substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy) – jaki mają wpływ na znakowanie produktu

 

Prowadzący: Joanna Gajda - Wyrębek, Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH- PIB.
UWAGA:   Istnieje możliwość przesłania do nas swoich pytań/elementów etykiet przed szkoleniem na adres: biuro@induedu.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania. Kontakt tel.: 22 824 20 05.
Wszystkie pytania i problemy uczestników zostaną wyjaśnione w trakcie szkolenia lub po spotkaniu na podstawie pisemnej odpowiedzi.

ZAKRES PROGRAMOWY

I Ogólne zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności oraz znakowania:

  • Substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu.

  • Kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych).

  • Zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników - przykłady.

  • Wycofanie dwutlenku tytanu E 171– okres przejściowy, możliwe zamienniki.

  • Limity dodatków w substancji dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych dodatków do środków spożywczych, znakowanie produktu finalnego.

  • Znakowanie środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych: możliwość pominięcia niektórych substancji dodatkowych wnoszonych na zasadzie przenoszenia, znakowanie oświadczeniami dobrowolnymi typu „bez … np. konserwantów”.
     

II Interpretacje i wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące stosowania substancji dodatkowych w żywności:

  • Barwniki a żywność barwiąca (np. ekstrakty z roślin)– zasady klasyfikacji, znakowanie w produkcie finalnym.

  • Projekt przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie zasady przenoszenia (ang. carry-over) – przykłady praktycznego zastosowania zasady przenoszenia (studium przypadków).

  • Składniki żywności stosowane w celach technologicznych (np. ekstrakty warzywne zawierające azotany) – oświadczenie Komisji Europejskiej.

  • Substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy, kwas benzoesowy) – czy należy je znakować w wykazie składników? Jak obliczać dodatek?

  • Substancje dodatkowe w suplementach diety dla niemowląt i dzieci – perspektywy zmian legislacyjnych.
     

III Aromaty do żywności:

  • Przegląd legislacji UE w zakresie aromatów do żywności.

  • Wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne oraz aromaty dymu wędzarniczego.

  • Konopie jako źródło pozyskiwania aromatów – aktualny stan prawny.
     

IV Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy:

  • Aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej enzymy.

  • Przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów (składnik produktu czy substancja pomocnicza w przetwórstwie).

  • Stan prac nad wspólnotową listą enzymów.

  • Jakie enzymy można stosować obecnie do żywności?

  • Przykłady interpretacji przepisów w zakresie substancji dodatkowych w przypadkach niejednoznacznego sformułowania w akcie prawnym.

  

PROWADZĄCY

szkolenia_edited.png

Joanna Gajda - Wyrębek: Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH- PIB. Specjalistka w zakresie bezpieczeństwa oraz legislacji substancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Uczestniczy w tworzeniu prawa na poziomie międzynarodowym – jest członkiem grup roboczych ekspertów ds. substancji dodatkowych, aromatów  oraz aromatów w ramach Komisji Europejskiej. Opracowuje ekspertyzy i opinie w zakresie oceny ryzyka środków spożywczych zawierających substancje dodatkowe. Prowadzi szkolenia dla producentów żywności oraz pracowników urzędowej kontroli żywności. Autorka wielu artykułów w czasopismach naukowych i branżowych.

WARUNKI UCZESTNICTWA

WARUNKI UCZESTNICTWA:

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.

  2. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.

  3. Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.

  4. Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.

  5. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.

  6. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.

  7. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach

  8. Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

  9. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.

  10. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.


 

Potrzebujesz więcej informacji?

Skontaktuj się z nami!

bottom of page