top of page

SZKOLENIE:

Tel. 22 824 20 05,  604 527 292
Znakowanie napojów spirytusowych, wyrobów winiarskich i piwa
- wymagania i praktyczne aspekty stosowania prawa

3 kwietnia 2025r. (czwartek) szkolenie online, godz. 9:00 -15:00

FORMA:

Szkolenie online
Materiały w pdf
Certyfikat w pdf

ZGŁOSZENIE:

ZGŁOSZENIE ONLINE

KOSZT UCZESTNICTWA:

890 zł + VAT przy zgłoszeniu do 28.03.2025r.
990 zł + VAT przy zgłoszeniu po 28.03.2025r.

WPROWADZENIE

Prowadzący: Radca z Biura Kontroli Jakości Handlowej z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

UWAGA: Istnieje możliwość przesłania do nas swoich etykiet/pytań przed szkoleniem na adres: biuro@induedu.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania.

 

Program uwzględnia aktualne regulacje na poziomie wspólnotowym i krajowym, m.in. znakowanie w oparciu o przepisy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, ustawy o wyrobach winiarskich, ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 oraz nowe rozporządzenia sektorowe (RPEiR 2021/2117 zmieniające 1308/2013 i RDK 2023/1606 zmieniające 2019/33 oraz RPEiR 2019/787), wytyczne i przewodniki Komisji Europejskiej.

ZAKRES PROGRAMOWY

I. Ogólne zasady znakowania napojów alkoholowych: napoje spirytusowe, wyroby winiarskie, piwa

  • odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie

  • rzetelność przekazywania informacji

  • prezentacja, w tym wymogi językowe

  • nowe definicje – czytelność, pole widzenia, główne pole widzenia

  • oznakowanie wielopaków

  • nazwa środka spożywczego, nazwy fakultatywne, obcojęzyczne, zwyczajowe, fantazyjne

  • wykaz składników: oznaczenie ilościowe,  składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, substancje dodatkowe – sposób deklaracji i zasada przenoszenia

  • ilość netto, rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu

  • dane identyfikujące podmiotu działającego na rynku

  • kraj lub miejsce pochodzenia, w tym kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika,

  • data minimalnej trwałości i warunki przechowywania lub warunki użycia,

  • kod identyfikujący partię

  • informacja o wartości odżywczej – treści obowiązkowe i dobrowolne, zakres tolerancji

  • etykietowanie elektroniczne

  • dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd, Produkt Polski

  • przewodniki UE 
     

II. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania wyrobów winiarskich

  • kategorie

  • wskazanie butelkującego, producenta, importera

  • wskazanie miejsca wytworzenia

  • wskazanie zawartości cukru

  • oznaczenia fakultatywne: rocznik, nazwa jednej lub kilku odmian winorośli, określenia tradycyjne dla win z ChNP lub ChOG,określenie odnoszące się do niektórych metod produkcji, odniesienia do nazw jednostki geograficznej

 

III. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania napojów spirytusowych

  • nazwa prawna

  • wskazanie surowców

  • wyrażenia złożone

  • mieszaniny

  • napoje spirytusowe poddane kupażowaniu

  • odniesienia

  • leżakowanie i dojrzewanie
     

IV. Zmiany w oznaczaniu nalewek  - Rozporządzenie MRiRW z dnia 14 lutego 2024 r (obowiązuje od 20 sierpnia 2024 r)  zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu produktów bez opakowania

V. Aktualne kwestie problemowe dotyczące znakowania, kontrole

  • kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet

  • podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości

  • najczęściej popełniane błędy w znakowaniu   

PROWADZĄCY

szkolenia_edited.png

Dorota Balińska-Hajduk, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,  ekspert z ogromną wiedzą oraz bardzo bogatym doświadczeniem praktycznym w zakresie oceny poprawności znakowania oraz w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, doświadczony trener.
 

WARUNKI UCZESTNICTWA

WARUNKI UCZESTNICTWA:

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.

  2. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.

  3. Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.

  4. Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.

  5. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.

  6. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.

  7. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach

  8. Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

  9. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.

  10. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.


 

Potrzebujesz więcej informacji?

Skontaktuj się z nami!

bottom of page