
SZKOLENIE:
Tel. 22 824 20 05, 604 527 292
Znakowanie napojów spirytusowych, wyrobów winiarskich i piwa
- wymagania i praktyczne aspekty stosowania prawa
3 kwietnia 2025r. (czwartek) szkolenie online, godz. 9:00 -15:00
WPROWADZENIE
Prowadzący: Radca z Biura Kontroli Jakości Handlowej z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
UWAGA: Istnieje możliwość przesłania do nas swoich etykiet/pytań przed szkoleniem na adres: biuro@induedu.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania.
Program uwzględnia aktualne regulacje na poziomie wspólnotowym i krajowym, m.in. znakowanie w oparciu o przepisy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, ustawy o wyrobach winiarskich, ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 oraz nowe rozporządzenia sektorowe (RPEiR 2021/2117 zmieniające 1308/2013 i RDK 2023/1606 zmieniające 2019/33 oraz RPEiR 2019/787), wytyczne i przewodniki Komisji Europejskiej.
ZAKRES PROGRAMOWY
I. Ogólne zasady znakowania napojów alkoholowych: napoje spirytusowe, wyroby winiarskie, piwa
-
odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie
-
rzetelność przekazywania informacji
-
prezentacja, w tym wymogi językowe
-
nowe definicje – czytelność, pole widzenia, główne pole widzenia
-
oznakowanie wielopaków
-
nazwa środka spożywczego, nazwy fakultatywne, obcojęzyczne, zwyczajowe, fantazyjne
-
wykaz składników: oznaczenie ilościowe, składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, substancje dodatkowe – sposób deklaracji i zasada przenoszenia
-
ilość netto, rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu
-
dane identyfikujące podmiotu działającego na rynku
-
kraj lub miejsce pochodzenia, w tym kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika,
-
data minimalnej trwałości i warunki przechowywania lub warunki użycia,
-
kod identyfikujący partię
-
informacja o wartości odżywczej – treści obowiązkowe i dobrowolne, zakres tolerancji
-
etykietowanie elektroniczne
-
dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd, Produkt Polski
-
przewodniki UE
II. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania wyrobów winiarskich
-
kategorie
-
wskazanie butelkującego, producenta, importera
-
wskazanie miejsca wytworzenia
-
wskazanie zawartości cukru
-
oznaczenia fakultatywne: rocznik, nazwa jednej lub kilku odmian winorośli, określenia tradycyjne dla win z ChNP lub ChOG,określenie odnoszące się do niektórych metod produkcji, odniesienia do nazw jednostki geograficznej
III. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania napojów spirytusowych
-
nazwa prawna
-
wskazanie surowców
-
wyrażenia złożone
-
mieszaniny
-
napoje spirytusowe poddane kupażowaniu
-
odniesienia
-
leżakowanie i dojrzewanie
IV. Zmiany w oznaczaniu nalewek - Rozporządzenie MRiRW z dnia 14 lutego 2024 r (obowiązuje od 20 sierpnia 2024 r) zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu produktów bez opakowania
V. Aktualne kwestie problemowe dotyczące znakowania, kontrole
-
kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet
-
podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości
-
najczęściej popełniane błędy w znakowaniu
PROWADZĄCY

Dorota Balińska-Hajduk, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ekspert z ogromną wiedzą oraz bardzo bogatym doświadczeniem praktycznym w zakresie oceny poprawności znakowania oraz w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, doświadczony trener.
WARUNKI UCZESTNICTWA
WARUNKI UCZESTNICTWA:
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach
-
Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.